Insite jongerenmagazine

Een aanrader voor mensen die houden van een poëtische schrijfstijl en een duidelijke christelijke boodschap.


Lectori Salutem, magazine voor en van christelijke schrijvers in Nederland.

Dit boek raakt je vanwege de originele compositie, de fijnzinnige woordkeus en de bijzondere sfeer. Dit boek moet je zelf lezen en ervaren. Het zal u overtuigen: christelijke literatuur bestaat!


EO-Visie (Arie Verhoef)

In zijn nieuwe roman neemt Remmelt Mastebroek de lezer mee naar de altijd boeiende landschappen van Wales en Ierland. Hoofdpersoon is Daniël Twynn. Als jongen verliest hij zijn moeder, met wie hij een bijzondere band had.
Met zijn vader verhuist hij van Wales naar Ierland. De onthechting die deze verhuizing met zich meebrengt, versterkt zijn verlieservaring. Daniël gaat door de diepte heen.
In de bespreking van zijn vorige roman Huis van de wind gaf ik aan dat Mastebroek te veel en te graag mooi wilde schrijven, met een averechts effect. Deze roman steekt met kop en schouders boven de vorige uit. Geen overdreven poëtische beschrijvingen zonder link met de werkelijkheid.
De zinnen zijn beeldend, de formuleringen goed gekozen. De roman kent een verhaal heden: de oude Daniël, die bij de naderende dood zijn verleden aan het papier toevertrouwt.
Ook een verhaalverleden: zijn levensgeschiedenis. De suggestieve schrijftrant in het verhaalheden maakt dat je als lezer steeds benieuwd blijft naar het verhaalverleden.
Tussen twee werelden heeft meerdere betekenissen.
Daniël zit tussen de twee werelden Wales en Ierland in. Het valt hem moeilijk om te kiezen. Bovendien heeft de titel een metafysische lading.
Op beslissende momenten in zijn leven is er een man die aanvankelijk niets zegt en die hem bewaart voor een opperste wanhoopsdaad.
Bij alle lof over het boek dient ook gezegd te worden dat de verbinding tussen verhaalverleden en verhaalheden aan het eind van de roman zwakker wordt. Na vele jaren ontmoet Daniël zijn jeugdliefde weer.
Zij geeft aan dat beiden een nieuwe kans krijgen. Toch blijkt dat zij in Daniëls leven niet meer van betekenis wordt, zonder dat de hoofdpersoon in zijn laatste woorden dat motiveert. Deze roman van een auteur met een missie verdient een groot lezerspubliek.


de Christenvrouw (oktober 2009)

In deze knap geschreven roman beschrijft Daniël Tywyns zijn leven in de laatste nacht van zijn aardse bestaan. Na het overlijden van zijn moeder, verhuist Daniël op 6 jarige leeftijd met zijn vader van Wales naar Waterville in Zuidwest Ierland, de geboortestreek van zijn moeder.
Hij brengt er zijn jeugd door maar heeft niets met de God, waar zijn vader zo rotsvast op vertrouwt. Daniël heeft een aantal mysterieuze ontmoetingen met een man, die hem waarschuwt voor gevaren. Soms ziet, voelt en hoort hij dingen die op dat moment voor anderen verborgen zijn. Later zal hij begrijpen waarom dit nodig was. Het verlies van mensen waar hij zielsveel van houdt en een verbroken relatie vanwege geloof en afkomst, leiden tot een wanhopige zoektocht naar de zin van het bestaan.
Een crisis waarin hij daardoor op 20-jarige leeftijd belandt, zorgt voor een totale ommekeer in zijn leven. Vader en zoon verlaten het door godsdienstconflicten geteisterde Ierland en gaan terug naar Wales. Daniël vindt daar zijn tweede grote liefde, Gwendelyn, een zwerfkind met een zwakke gezondheid. Zij overlijdt nog voordat zij getrouwd zijn, maar dit keer helpt zijn geloof Daniël door deze moeilijke tijd.
Hij wordt onderwijzer en vertelt kinderen over zijn levenslessen. Nog één keer gaat hij terug naar Ierland om bekende plaatsen te bezoeken, waar enkele bijzondere ontmoetingen volgen.
De Bijzondere beschrijvingen van het ruige Ierse landschap en het meeslepende verhaal maken deze roman een aanrader.


Uitdaging

Het was stil. Het zolderraam stond open. Alleen het zachte fluisteren van de wind die tegen de vijftig meter hoge rotswand achter ons huis voorzichtig zijn adem uitblies en het hoge gras dat er bovenop groeide vluchtig beroerde, was hoorbaar.’
Zo begint de eerste zin van Tussen twee werelden van de Nederlandse auteur Remmelt Mastebroek. Hij schrijft beeldend, verhalend en ontroerend. Het verhaal gaat over een jonge jongen die zijn moeder verliest en met zijn vader emigreert naar het geboorteland van zijn vrouw en inziet dat er naast een zichtbare wereld ook een onzichtbare wereld bestaat.
Mastebroek begon met schrijven nadat hij 3 jaar geleden ernstig ziek werd en in het ziekenhuis terecht kwam. Toen werd hem duidelijk dat hij onder meer moest gaan schrijven over dingen ‘die er werkelijk toe doen’. Dit boek, en ook de eerde roman Elfenkind zijn daar voorbeelden van.


Eigenwijz

Als christen leven we tussen of misschien in twee werelden. We leven ons leven op aarde, maar kennen ook Gods Koninkrijk. Het zou fantastisch zijn als ons leven volledig volgens Gods wil geleefd wordt, dan zou ons leven volmaakt zijn. Maar helaas blijven we mens en ons leven kan flink afdwalen van de weg die God voor ons bedoeld heeft. Zolang we beseffen dat we tussen twee werelden kunnen leven, blijven we naar Gods wil en weg zoeken. Maar de aardse wereld kan ons ook zo in beslag nemen: doen wat mensen belangrijk achten.

Remmelt Mastebroek vertelt het levensverhaal van een jongen en later man, die de wereld waarin hij leeft niet altijd snapt. Hij leeft zijn leven zoals dat zich voordoet. Christus verschijnt een paar keer aan hem, maar hij pakt Zijn hand niet. Vindt dat hij het zelf wel kan. De verhaaltrant is wederom wat weemoedig, goed passend bij het Ierse klimaat en leven. Verlies van dierbaren speelt een grote rol in het boek. De moeder overlijdt door een ongeluk, een buurmeisje is zwak en sterft, zijn verloofde vertrekt door religieuze verschillen.
Een meeslepend verhaal met een verrassend slot.


NBD/Biblion

Daniel wordt geboren in Zuid-Wales. Als hij drie is, sterft zijn moeder en verhuist hij met zijn vader naar Ierland. Sean wordt daar zijn beste vriend. Als ook het kleine zusje van Sean sterft, maakt dat een onuitwisbare indruk op Daniel. Tijdens zijn verkering met Rebecca lijkt alles weer goed tot de strijd tussen de katholieken en de protestanten een einde maakt aan deze relatie. Bestaat het leven alleen uit verliezen? Welke rol speelt de geheimzinnige vreemdeling, die steeds opduikt? De auteur (1961) is bekend door zijn boeken ‘De Doler’, ‘Elfenkind’ en ‘Huis van de wind’; dit boek is zelfstandig te lezen naast ‘Elfenkind’. Auteur weet de lezers te boeien door zijn poetisch taalgebruik, zijn bijzondere verhaallijn en de diepzinnige inhoud. Het verhaal is een raamvertelling, verteld door de hoofdpersoon, die terugkijkt op zijn leven; dat leven wordt weergegeven in drie delen, in de ik- vorm. Op een fascinerende manier maak je als lezer het verlies van geliefden mee, de zoektocht naar liefde en het geloof in God. Goede karakterontwikkelingen, met glorierijke ontknoping. Kleine druk.